Ova akcija podrazumeva jednomesečno okupljanje majki s malom decom radi podizanja svesti o važnosti dojenja i promovisanja dojenja na javnom mestu. Da je reč o problemu koji pogađa veliki broj žena, pokazuje činjenica da je svakog meseca broj zainteresovanih mama sve veći.

Pored toga što je njihov cilj skretanje pažnje javnosti na ovaj problem, ovakva okupljanja su idealna prilika da se majke upoznaju i podele svoja iskustva – i lepa i ona koja to nisu.

„Svaka od nas je imala dosta neprijatnih situacija, pa nas ljudi pitaju kako nas nije sramota. Kada mi je ćerkica imala mesec dana, izašla sam u parkić i jedna baka samo što nije krenula da me tuče jer sam krenula da je dojim. Ima situacija i u kojima vam osoblje u restoranu kaže da idete do toaleta, a bilo je situacija u kojima su majke koje doje i izbacivali iz kafića“, objasnila je za „Blic ženu“ Milena, mama dvoje dece koja je na ovo okupljanje dovela svog sinčića starog 21 mesec.

Ona je dodala da su joj čak i medicinski radnici upućivali negativne komentare što doji dete ovog uzrasta uprkos tome što svetski stručnjaci preporučuju dojenje do navršene druge godine života.

Uprkos tome što Svetska zdravstvena organizacija preporučuje dojenje u prvih šest meseci života bebe kao najbolji način ishrane za dete, mame se neretko odlučuju za uvođenje hrane jer je pritisak javnosti zbog dojenja na javnom mestu izrazito jak. Ipak, majčino mleko je uvek najbolje rešenje, pa bi trebalo hrabro stati na put negodovanju javnosti.

Akcija „Podrška dojenju na javnom mestu“ održava se svakog meseca širom Balkana, a mame koje hrabro doje na javno mestu su do sada to činile u Leskovcu, Novom Sadu, Zagrebu, Nišu, Banja Luci, Sarajevu itd.

„Potrebno je podržati majke da podoje svoje dete kada ono ima potrebu da sisa”, napominje se na zvaničnoj stranici ove akcije na društvenoj mreži Fejsbuk.