Među njima je i dvadesetosmogodišnja Miroslava Sović, koja je u osmom mesecu trudnoće. Očekuje svoje prvo dete, a kako kaže ovde dobija sve informacije koje su joj neophodne.

"Preferiram više ovakav vid informacija nego na nekim Internet forumima, gde svašta može da se pročita. Ovde nam, ipak, stručna lica sve objasne. Više volim ranije da saznam šta me čeka, pa zato i dolazim ovde da čujem šta me čeka kada odem u bolnicu, šta treba da radim, šta da spremim od dokumentacije i stvari za porođaj", rekla nam je ova buduća mama.

Sa trudnicama ovde rade tri medicinske sestre koje imaju sertifikate, a rad je organizovan u dve grupe. Pravo da dolaze ne vežbe imaju sve trudnice sa teritorije grada Zrenjanina. Potrebna je overena zdravstvena knjižica. U Dispanzeru kažu da je interesovanje sve veće.

"Nastava se odvija dva puta nedeljno, čas traje jedan sat, u prepodnevnoj i u poslepodnevnoj smeni. Prijava za pohađanje ove škole mora da započne pre napunjene 28 nedelje trudnoće, odnosno sedmog lunarnog meseca. Trudnica je u obavezi da donese izveštaj od lekara koji kontroliše trudnoću", objasnila je Gordana Marković, načelnica Dispanzera za žene.

Prema rečima Zdenke Pandurov, jedne od medicinskih sestara koje rade u ovoj školi, najbitnije je da se trudnice kroz razgovore i vežbe oslobode straha.

"Mi ih tako provedemo kroz trudnoću, porođaj i period posle porođaja na najbezbolniji način. Obično ih bude oko sedam-osam u grupi", kaže Zdenka Pandurov.

Tokom prošle i od početka ove godine, kroz psihofizičke pripreme za porođaj ovde je prošlo oko 160 trudnica. Inače u zrenjaninskom porodilištu godišnje se rodi oko 1.500 beba.

Izvor: RTV