Mesto gde svaki novi stanovnik Novog Sada, a neretko i drugih gradova Vojvodine, pa sve češće i Srbije, prvi put ugleda svet zove se “Betanija” i ova ustanova je po mnogo čemu ispred drugih.

Beba se rađa sve više, majke su zadovoljne uslovima i pažnjom koja im je pružena, što potvrđuju brojne reči pohvale i zahvalnosti zapisane u knjigu utisaka i to ne samo na srpskom, ima tu poruka na engleskom, kineskom, mađarskom…

“Prošle godine kod nas je bilo oko 6.500 porođaja, od tog broja rođeno je 190 pari blizanaca, a bilo je čak 17 trojki”, objasnio je načelnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo, kako se inače zvanično Betanija zove, dr Dragan Stajić.

“Pored porođaja, koji su najlepši deo našeg posla, moram da kažem da je ‘Betanija’ tercijalna ustanova za celu Vojvodinu, a to znači da se sva patologija i svi teški i komplikovani slučajevi upućuju kod nas. Problem je i to što Novi Sad nema bolnicu i mi, nažalost, obavljamo funkciju sekunadrnog i tercijalnog nivoa”, rekao je dr Stajić.

Po njegovim rečima, lane je u “Betaniji” bilo oko 25.000 specijalističkih pregleda, u njoj je zbrinuto 12.000 ležećih pacijenata, na patologiji trudnoće bilo ih je oko 4.600, a obavljeno je preko 1.600 operacija, uobičajenih i laparoskopskih, prenosi Dnevnik.

Stajić podseća i da je u poslednjem aprilskom danu oboren rekord, kada je rođeno 33 beba, uz angažovanje svega tri lekara i četiri ili pet babica.

“Posebno ističem da je vođeno 550 ciklusa vantelesne oplodnje, a ostvaren je visk procenat uspešnosti od oko 33 odsto, a 30 odsto je iznesenih trudnoća... Povećan broj porođaja posledica je veoma uspešnog rada našeg Zavoda za humanu reprodukciju i velikog broja pacijenata u programu vantelesne oplodnje”, kaže načelnik “Betanije”.

Uz to, svi komplikovaniji slučajevi svakako se upućuju u našu ustanovu, a sve je više porođaja i zbog zatvaranja pojedinih porodilišta, kao što se nedavno desilo u Rumi, kao i zbog renoviranja pojedinih porodilišta u Vojvodini. Imamo i pacijentkinje koje izričito žele da vode trudnoću i da se porode u našoj ustanovi, a dolaze iz Beograda ili nekog drugog grada, što govori o tome koliko su poverenje stekli u naš rad.

Doktor Stajić kaže i da se beleži povećan broj porođaja, u odnosu na broj stanovnika Novog Sada, te da je, iako mali, ipak, vidljiv porast nataliteta. Ističe da je Betanija na dnu lestvice, prema svetskim standardima, po stepenu mortaliteta i majčinskog i odojčadi.