Kako prenosi "24 sata", ovu inicijativu su podržali Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo finansija i Ministarstvo prosvete, a krajnji cilj je da se đacima svake godine, pored merenja telesne težine, visine, arterijskog pritiska i pulsa, pregleda i srce.

U Srbiji se svake godine rodi između 450 i 550 beba sa srčanom manom, a najveći broj slučajeva je potpuno benigan i može lako da se reši uz lekarsku pomoć.

"Sportski pregled, koji inače prolaze sva deca koja se ozbiljno bave sportom, košta oko 500 dinara, a naša ideja je da on ubuduće postane sastavni deo sistematskih pregleda đaka, da se obavlja dva puta godišnje u domovima zdravlja i da bude besplatan. Pre toga moramo smisliti kako da se izborimo sa problemima preopterećenosti lekara i nedostatka opreme, i na tome radimo”, kažu u Ministarstvu sporta I dodaju da je inicijativa potekla u saradnji s Udruženjem "Roditelj" i "Našim novinama".

Ovim povodom su već održani sastanci, potvrdili su u Ministarstvu zdravlja.

"Ministar Lončar razgovarao je sa ministrom Udovičićem da se uvedu obavezni sistematski pregledi u osnovnim i srednjim školama, uz posebno insistiranje na uvođenju ultrazvučnog pregleda srca", kažu u Ministarstvu.