Svi zahtevi za ostvarivanje prava na jednokratno novčano davanje zaposlenim i nezaposlenim porodiljama koji su podneti zaključno sa 24. aprilom biće rešeni u skladu sa tada važećom odlukom, saopšteno je iz Sekretarijata za socijalnu zaštitu, dok će porodilje koje su zahtev podnele kasnije biti tretirane po novoj odluci.


Naime, prema ranijoj odluci je iznos jednokratnog davanja iznosio 50.000 dinara za nezaposlene porodilje, tj. 25.000 dinara za zaposlene, kako je utvrđeno rešenjem.

Međutim, zbog teške finansijske situacije u gradskom budžetu će visina novčanih davanja biti smanjena, ali će je ipak biti. Tako će, po novoj odluci, porodilje koje žive na teritoriji grada Beograda dobiti po 10.000 dinara ukoliko su zaposlene, dok će nezaposlene mame dobiti po 20.000 dinara zbog ograničenih sredstava na konsolidovanom računu.

Nova odluka stupila je na snagu 25. aprila 2014. godine, pa će se po njoj tretirati porodilje koje su od toga datuma podnele zahtev za jednokratno novčano davanje, dok će novac po staroj odluci dobiti porodilje koje su zahtev podnele zaključno s 24. aprilom.

Dakle, pravo na jednokratno novčano davanje porodilja ostvaruje podnošenjem zahteva, a neophodan je i izvod iz matične knjige rođenih za dete, lična karta, izvod iz matične evidencije Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja, izvod iz matične knjige venčanih, lična karta supruga ili vanbračnog partnera, prijava prebivališta za maloletno izdržavano dete ili decu, kao i potvrda o prihodima domaćinstva isplaćenim u prethodna tri meseca.

Nabrojana dokumentacija je potrebna radi preciznijeg utvrđivanja socijalnog statusa podnosioca zahteva i ravnomernije i pravednije raspodele ograničenih sredstava.