Majke koje su već deo ove kampanje zalažu se za isplatu porodiljskih naknada bez zakašnjenja, za rasterećenje privrede suvišnih  finansijskih i administrativnih troškova i za direktno preuzimanje odgovornosti za porodilje od strane države.

“Neefikasnost i neažurnost finansijske podrške prouzrokovana je birokratskom procedurom, prema kojoj se isplata porodiljske naknade vrši od strane poslodavca, a uz kasniju refundaciju od strane nadležnog državnog organa (Ministarstvo Rada i socijalne politike Republike Srbije). Usporeni procesi transakcije novčane naknade su dodatno otežani nepoštovanjem samog Zakona od strane poslodavca ili pak kašnjenjima u refundiranju sredstava od strane nadležnih državnih organa”, navodi se u saopštenju ove kampanje.

Glavni cilj ove akcije je da dođe do pormene Zakona o finansijskoj podršci porodici s decom, jer će to omogućiti da zaposlene mame ne čekaju po nekoliko meseci na isplatu prve naknade posle porođaja. Takođe, na taj način će doći do rasterećenja birokratske procedure u vezi sa osvarivanjem porodiljske naknade, čime će se prekinuti praksa kreditiranja države.

Kampanja "P(B)ravo za mame" zasnovana je na modelu organizovanja zajednice u kojem se oni koji su direktno ugroženi problemom udružuju da, korišćenjem sopstvenih i izgradnjom novih resursa, izgrade moć koja im je potrebna da bi ostvarili promenu. Na taj način će se udružiti 250 trudnica i majki sa bebama iz cele Srbije kako bi javno razgovarale sa svakim od 250 poslanika i poslanica i ubedile ih, svojim ličnim iskustvom, da je potrebno promeniti Zakon.

Ova zanimljiva i korisna kampanja je zvanično počela 8. marta 2014. godine, a njeni pokretači - Srbija u Pokretu, Roditelj i Centar za mame - nadaju se da će se izmena Zakona naći na dnevnom redu Narodne skupštine Republike Srbije do kraja maja 2014. godine. Do sada ju je podržalo preko 1000 građana, više od 80 žena volonterki i nekoliko kompanija.