Budući da u Srbiji svaka peta osoba ima problema sa sterilitetom, sve je više parova koji se odlučuju za započinjanje procesa vantelesne oplodnje. U želji da svima koji su odlučili da se na takav način ostvare u ulozi roditelja olakšaju ovaj put, stručnjaci Specijalne ginekološke bolnice "Beograd" su, prvi u Srbiji i u regionu, osmislili upitnik koji se popunjava putem Interneta i koji će omogućiti uspostavljanje „onlajn“ anamneze i konsultacije sa stručnim licima.

“Mi se trudimo da uvek i u svemu budemo prvi kada je u pitanju vantelesna oplodnja, pa smo i uvođenjem ovog servisa nastavili da idemo u korak sa svetom”, objasnio je prof. dr Slobodan Radulović, jedan od najvećih domaćih stručnjaka u oblasti humane reprodukcije.

Ovakav način dijagnostikovanja će, u kratkom vremenskom roku, omogućiti davanje precizne informacije o uzroku neplodnosti, te će korisnici ove usluge biti u prilici da se usmere na pravu terapiju. Tako oni koji su zabrinuti za to mogu li se ostvariti kao roditelji mogu popuniti upitnik kod kuće i dobiti osnovnu anamnezu, a potom i zakazati pregled koji će, zahvajlujući pvoj slici, trajati kraće.

“Bilo nam je veoma važno što smo uspeli da obezbedimo potpunu poverljivost podataka i lako snalaženje u popunjavanju” istakao je dr Radulović i dodao da je jedini uslov da je par koji želi da na ovaj način dobije dijagnostiku steriliteta prethodno uradio nekoliko dijagnostičkih testova - ultrasonografsku dijagnostiku materice i jajnika, spermogram i bazične hormonske testove.