Dan knjige obeležiće se različitim programima i manifestacijama, kao i znatnim popustima na najatraktivnija izdanja, a ove godine proslava će trajati sve do 4. maja.

U Narodnoj biblioteci Srbije će danas svečano biti pušteni u rad najnoviji kompleti kompakt-polica koje štede prostor za knjige, jer nacionalna biblioteka, s obzirom na to da u svom fondu ima skoro šest miliona knjiga i druge građe, počinje da kuburi s prostorom za smeštanje naslova. Uz podršku Ministarstva kulture, NBS je obezbedila i instalirala čak 2.300 metara novih kompakt-polica.

U čast Vilijama Šekspira i Migela de Servantesa, zbog čijh je datuma smrti za Svetski dan knjige izabran baš 23. april, u Specijalnoj komori ispred Centralne čitaonice pred posetiocima će se naći prva izdanja prevoda na srpski Šekspirovog dela "Venus i Adonis" iz 1861, odlomak iz Servantesovog "Don Kihota" iz 1862, kao i članak posvećen Šekspirovom jubileju koji su pisali srpski logoraši u rukopisnom listu "Puls" 1916. godine.

Takođe, gradskim bibliotekama u Pančevu i Vršcu biće poklonjeno po dve stotine knjiga iz fonda nacionalne biblioteke.

Na beogradskom Svetosavskom platou će, danas u 18 sati, Ljubivoje Ršumović svečano će otvoriti drugi festival knjige "Svi smo mi čitaoci", koji su pripremili NBS i Udruženje izdavača i knjižara Srbije. Članovi UIKS će omogućiti popuste od najmanje 10 odsto na sva izdanja posetiocima koji pokažu člansku kartu bilo koje javne biblioteke, i to u čak 15 gradova širom Srbije: Beogradu, Kragujevcu, Kraljevu, Nišu, Novom Sadu, Pančevu, Požarevcu, Sremskoj Mitrovici, Subotici, Valjevu, Čačku, Kruševcu, Smederevu, Šapcu i Užicu. Knjige pod povoljnijim uslovima biće ponuđene u 82 knjižare.