Dečije odeljenje Očne klinike u okviru Kliničkog centra Srbije posećuju mali pacijenti iz Srbije, Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine... Ovo jedino očno dečije odeljenje u regionu je već godinu dana u nužnom smeštaju - piše Blic.

Uslovi na ovom odeljenju su katastrofalni i nedostojni ljudskog dostojanstva: odeljenje ima svega tri sobe u koje se smeštaju deca sa majkama. U dve sobe smešteno je po sedam kreveta, a majke spavaju na stolicama ili u krevecima i krevetima zajedno sa decom koja se leče od najtežih bolesti očiju, poput tumora, strabizma i katarakte.

Uslovi su toliko loši da majke izbegavaju da kupaju decu. Podovi su ili betonski ili prekriveni polomljenim pločicama. Majke ne žele da deca stoje na hladnoj podlozi i da se kupaju u hladnim prostorijama, a uz to, prozori u sobama ne mogu da se zatvore, pa se deca nakon kupanja lako prehlade.

Čest je slučaj respiratornih infekcija kod dece zbog ovakvih uslova, pa se neretko operacije odlažu. Trenutno na operaciju čeka samo tri mališana, jer u zabačenom odeljenju vlada upravo takav virus, izazvan užasnim uslovima nedostojnim čoveka.

Čitav prostor ne pokriva ni sto kvadratnih metara, a odeljenje je ovde izmešteno nakon pojavljivanja snimka na društvenim mrežama na kojem se vide bubašvabe koje šetaju odeljenjem za postoperativnu negu.

Napravljen je projekat za rekonstrukciju, radovi su počeli, ali su obustavljeni još u prvoj fazi zbog nedostatka novca. Za rekonstrukciju jedinog mesta za lečenje najozbiljnijih oboljenja očiju kod dece neophodno je 15 miliona dinara.

Direktor Očne klinike Kliničkog Centra Srbije, Prof. dr Milenko Stojković, istakao je da je ovo jedino mesto u Srbiji gde mogu da se leče deca sa ozbiljnim oboljenjima očiju. Godišnje se obavi više od 3.500 pregleda i nekoliko stotina operacija, a na klinici radi 12 vrhunskih stručnjaka, što - paradoksalno zbog stanja u kojem se dečije očno odeljenje nalazi - kliniku uvrštava u vodeće zdravstvene institucije u regionu.