Akcija će početi u 17.30 časova, a podržana je i od strane dr Ljiljane Lazić, koordinatorke za rano otkrivanje raka dojke, iz Kancelarije za skrining raka Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ i Miomirka Kovačević, psihološkinja i jedna od osnivača Udruženja "Budimo zajedno", koje će savetovati posetiteljke Delta City-ja u vezi s problemima kancera.

Rak dojke je najčešći maligni tumor, s najvišom stopom mortaliteta kod žena širom sveta. Od njega svake godine oboli oko 1.150.000 žena, a u Evropi se kod jedne od deset žena pre nego što napune 80 godine dijagnostikuje ova vrsta kancera, dok se u 20-30 procenata slučajeva javlja kod žena mlađih od 50 godina.

"Prema podacima Institutа zа јаvnо zdrаvljе Srbiје "Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut", iz 2011. godine, u Srbiji je 4.616 žena obolelo od raka dojke, dok je umrlo 1647 žena, u istoj godini. Istraživanja pokazuju da u Srbiji svaka 12. žena oboli od nekog oblika raka dojke",izjavila je Jasmina Lukić, predsednica Udružena "Budimo zajedno" i dodala da je od ogromne važnosti podstaći žene na preventivne preglede jer su oni najbolji način da se bolest na vreme dijagnostikuje i izleči. Pročitajte tekst: Kako da obavite samopregled dojke

"Uspešnim lečenjem podrazumeva se objedinjeno lečenje telesnih simptoma, kao i psihološka pomoć. A najvažnije je da žena zna da nije sama", zaključila je ona.