Na inicijativu Fonda B92 i kompanije Avon, a uz podršku Ministarstva zdravlja, Instituta za onkologiju i radionologiju i Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut“, 20. mart je proglašen Nacionalnim danom borbe protiv raka dojke.

Svi uključeni u obeležavanje ovog datuma imaju za cilj da ukažu na značaj redovnih pregleda i prevencije kancera, jer statistički podaci nisu ohrabrujući: svake godine od raka dojke oboli četiri hiljade žena, a do smrtnog ishoda dođe u 1600 slučajeva. Ipak, izlečene žene šalju svima jednu jasnu i jaku poruku, a ona glasi: „Rak dojke je izlečiv ukoliko se otkrije na vreme“. Dame koje su uspele da pobede rak obratile su se javnosti na završnom događaju kampanje „Milioooooon razloga zašto želim svet uz tebe“ i podelile svoja iskustva s prisutnima.

Ksenija Jevtović , jedna od žena koje su dobile bitku s kancerom, održala je emotivan i inspirativan govor na Trgu Republike.

„Dva puta mi je dijagnostikovan rak i dva puta sam prošla kroz ceo proces lečenja. Jedina želja mi je bila da imam dete, ali je to bilo malo verovatno jer je hemoterapija uništila reproduktivne organe. Uprkos svemu 4. jula sam rodila devojčicu koju smo simbolično nazvali Nada“, istakla je Ksenija Jevtović.

Njoj se pridružila i Dušica Kosačević, članica Udruženja „Budimo zajedno“, koja je treća u svojoj užoj porodici koja je operisala rak dojke i koja je posavetovala sve žene da odvoje vreme za pregled i svoje zdravlje.

Borba s ovom bolešću je veoma bolna i teška, zbog čega jer podrška porodice veoma važan faktor u izlečenju, a o tome svedoči i priča mlade Tanje Kovač koja se, u znak podrške svojoj majci, koja je obolela od raka, ošišala na kratko. Ona je uputila reči ohrabrenja svim damama okupljenim na Trgu Republike.

„Obeležavanje 20. marta kao Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke predstavlja još jedno poglavlje posvećenosti i zalaganja za zdravlje žena u Srbiji. Težimo da sve žene podstaknemo da promene svoje loše navike i na vreme reaguju, kako ne bi propustile sve one divne i nezaboravne trenutke koje budućnost donosi. Snaga, optimizam i lepota su tri osnovna načela poslovanja kompanije Avon, koja se intenzivno zalaže za bolji i lepši život“, objasnila je Vesna Kovljenić, Nacionalni direktor prodaje kompanije Avon za Srbiju i Crnu Goru.