"Lepotica i zver" nam, za razliku od mnogih veličanstvenih filmskih ostvarenja zasnovanih na bajkama, ne dolazi iz Amerike, već je delo francuskog reditelja Kristofa Gansa. On je, nakon svojih hitova „Pakt s vukovima“ i ekranizacije video-igre „Sajlent hil“ snimio univerzalnu bajku o ljubavi bez obzira na razlike između onih koji se vole.

Glavne uloge pripale su Vensanu Kaselu i Lei Sejdu, a oni glume u priči baziranoj na verziji bajke o lepotici i zveri iz zbirke Gabrijel Suzan Vilnev „Mladi Amerikanac i morske priče“ iz 1740. godine. Ona je namenjena i deci i odraslima i govori o snazi snova i sukobu ljubavi i materijalnih vrednosti, zbog čega je i danas vrlo aktuelna.

Pre Gansovog flma, ova priča je dobila ekranizaciju u režiji Žana Koktoa, ali je postojao i već broj američkih filmova, uključujući i pomenuti Diznijev crtani film. Na pitanje zbog čega se odlučio da snimi još jednu verziju „Lepotice i zveri“, Kristof Gans ističe da je želeo da pokaže da bajke nisu američka, već evropska stvar.

„To mi je bilo važno - da pokažem da su bajke deo naše DNK. Snimao sam u Holivudu, ali radim u Evropi jer mislim da je važno da evropski film pokuša da zadrži vezu sa svojom kulturom predaka”, rekao je Gans.

Ovaj film namenjen je porodicama i prikazuje nam bajku o zaljubljenom paru, čija ljubav opstaje uprkos brojnim razlikama. Ona podseća na moć koju ljubav ima nad materijalizmom i korupcijom, zbog čega se smatra relevantnom za današnjicu.

Dok iščekujete da film stigne u bioskope, pogledajte trejler!