U čast rođendana srpske slikarke Nadežde Petrović, u okviru serije obrazovnih programa za mališane predškolskog i školskog uzrasta, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog je, tokom jeseni 2013, organizovan program "U ateljeu Nadežde Petrović", zbog čega je deo galerijskog prostora preuređen u slikarkin atelje. Glumica Sonja Mladenov predstavila je, uz to, Nadeždin kostimirani lik i pomogla da na atraktivan i zanimljvi način mališani upoznaju jednu od najuticajnijih umetnica u srpskom likovnom stvaralaštvu.

Međunarodni dan socijalne pravdeOvaj praznik obeležava se svakog 20. februara i ima za cilj da ukaže na potrebu rešavanja egzistencijalnih pitanja poput siromaštva, zdravstvene zaštitem školovanja i pružanja jednakih prilika svima.

Najmlađi slikari su se pripremali za rad u okviru programa "Kustos u vrtiću", obilazili muzej i upoznavali se s delima Nadežde Petrović, da bi na kraju samostalno stvarali, inspirisani proslavom rođendana slavne umetnice. U obeležavanju ovog datuma, veoma značajnog za domaću umetničku scenu, učestvovali su polaznici vrtića "Dunavski cvet", "Kolibri", "Čuperak", "Palčica", "Čarolija", "Spomenak", "Bajka", "Plavi zec", "Veseljko" i Likovne radionice PU "Radosno detinjstvo".

Izložba ovih radovaotvorena je 25. januara, a trajaće sve do 17. marta, dok je četvrtak pred nama idealna prilika da besplatno pogledate aktuelne postavke Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, budući da će na Dan socijalne pravde ova institucija otvoriti svoja vrata svim zaljubljenicima u umetnost.