Statistički podaci su poražavajući: svake godine u svetu, naime, od nekoga oblika malignog tumora oboli više od 160 hiljada dece, a ovu bitku izgubi oko 90 hiljada mališana. Takođe, na godišnjem nivou, jedno od dvoje dece na 10 hiljada oboli od neke maligne bolesti, a gotovo 100 hiljada slučajeva se završi smrtnim ishodom pre nego što dete napuni 15 godina.

Napredak u lečenjuU razvijenim zemljama zabeleženi su dobri rezultati lečenja, ali su maligne bolesti još uvek uzrok koji je drugi po učestalosti smrtnih ishoda kod dece stare do 14 godina.

U ovom trenutku, kancer se gotovo svakog dana dijagnostikuje jednom detetu u našoj zemlji. Poslednji podaci pokazuju da je u Srbiji od raka obolelo 339-oro dece uzrasta do 19 godina, a za godinu dana preminulo je pedeset dvoje. I u našoj zemlji je, kao i u većini, ipak smanjena stopa mortaliteta.

Što se tiče preventivnih mera, preporučuju se redovni sistematski pregledi i zdravstveno-vaspitni rad. Zahvaljujući redovnim posetama lekaru, veća je verovatnoća za očuvanje i unapređenje zdravlja, suzbijanje i rano otkrivanje bolesti.

Povodom obeležavanja ovog datuma, Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka (NURDOR) organizuje manifestaciju "Malo znači mnogo" koja će se održati u centralnom holu SC "Delta City". Manifestaciju čiji je cilj podizanje svesti domaće javnosti o načinima poboljšanja kvaliteta lečenja i života dece obolele od kancera će podržati RK Partizan, Mirjana Karanović i Nebojša Glogovac - prijatelji ove akcije.

Naši poznati glumci će, s početkom od 13 časova, čitati izjave roditelja objavljene u monografiji NURDOR-a, da bi ukazali na značaj unapređenja kvaliteta lečenja i života dece obolele od raka. Rukometni klub Partizan doniraće finansijska sredstva prikupljena prodajom zimskih kapa, a svoj doprinos su dali i igrači Luka Radović i Stevan Sretenović koji su, u znak podrške mališanima obolelim od raka, obrijali glave.

Posetioci manifestacije će čitavog dana biti u prilici da se upoznaju s osnovnim potrebama i problemima roditelja dece obolele od kancera i doniraju neophodna sredstva. Biće priređen i zabavni deo programa, u kom će učestvovati učenici muzičke škole "Josip Slavenski", a prisutni mališani će zajedno slagati veliku slagalicu napravljenu od radova dece obolele od raka.