Novinari "Blica" obišli su u Novom Sadu dva kineska tržna centra, tri prodavnice opreme za bebe, dva megamarketa koji su deo trgovinskih lanaca i dve brendirane radnje za decu u Novom Sadu.

U svakoj od tih prodavnica se prodaju penaste "Eva slagalice", na čiju je opasnost, zbog hemijskog sastava, evropski sistem "Rapeks" je upozorio čak 27 puta. Koštaju od 650 do 990 dinara.

Osim toga, u prodavnicama igračaka mogu se naći i gumene patkice, bez ikakve deklaracije, koje su u Evropi zabranjene već tri godine, a tu su i magnetne pecaljke, za koje "Rapex" upozorava da mogu da povrede decu.

Obilaskom prodavnica za decu, novinari su otkrili i telefon marke "Helo Kiti", koji je u Holandiji povučen iz prodaje, zatim policijski autić na baterije koji može dovesti do gušenja, mekane lopte "Soft balls" sa izrazitom hemijskom supstancom, tri modela kolica za lutke koje lako mogu da izazovu povredu, skutere bez deklaracije identične onima koji su iz Evrope povučeni zbog teških povreda i stoličicu za hranjenje koja svira kada se na nju sedne, a koja je u Evropi označena kao veoma rizična.

U jednoj radnji prodavačica je novinarima "Blica" ponudila pištolj sa sapunicom, za koji je "Rapeks" upozorio da izazova zarazu stafilokokama. Izvukla ga je ispod tezge tek kada su novinari pitali da li možda ima tu igračku.

"Nijedna služba nije zadužena da kontroliše bezbednost robe koja se uvozi, pa opasne igračke bez kontrole stižu do rafova. Tržišna inspekcija, nažalost, ne reaguje. Često roditelji prijavljuju u kojim se prodavnicama nalaze opasne igračke", potvrdio je Goran Papović, predsednik Udruženja za zaštitu potrošača.