U svakom trenutku, upozorava "Dejli mejl", čak 60.000 pedofila gleda fotografije zlostavljanja dece, a porast razmene dečje pornografije, opravdano, povezuje se s najužasnijim prizorom koji se može zamisliti - zloupotrebom dece.

Britanski detektiv Džejms Trejnor, iskusni policajac, jedan je od najvećih stručnjaka za zaštitu mališana. Njegov posao nije lak, ali je do sada doneo spas velikom broju dece.

Džejms je specijalista za identifikaciju žrtava i deo policijskog tima i istraživača-civila koji rade za organizaciju koja se bavi zaštitom mališana. Ovaj tridesetosmogodišnjak gotovo čitav svoj radni dan provodi ispred monitora kompjutera, tražeći fotografije najbrutalnijih prizora koje ljudski um može zamisliti. Novinar "Dejli mejla" pitao ga je kako uspeva da ih gleda.

"Koliko možemo, trudimo se da se ’ne unosimo’. Krajnji cilj je pronaći dete, zbog čega moramo da sklonimo sopstvena osećanja u stranju – u suprotnom nećemo biti ni od kakve koristi", ističe Džejms.

"Takođe, ne smemo dopustiti da nas dodirne patnja. Ono što ja osećam ne može se uporediti s time kako se deca s fotografija u tom trenutku osećaju", kaže ovaj detektiv.

On je za ovaj list, na primeru jednog konkretnog slučaja, otkrio kako teče istraga.

Sve počinje fotografijom pronađenom na Internetu, na kojoj je gnusan prizor zlostavljanja deteta. Džejms je na jednoj od tih fotografija primetio deo kanua i to je bilo sve što mu je bilo potrebno kako bi spasio dva dečaka. Naime, kanu je bio primetan na još nekoliko fotografija, zbog čega je detektiv Trejnor uveličao deo fotografije na kojem se kanu može videti i odneo ga u redakciju magazina specijalizovanog za čamce. Kanui takve izrade su veoma retki, zbog čega su mu novinari časopisa s lakoćom pomogli da pronađe proizvođača ovog plovila. Nakon isrcpne istrage, Trejnor je uspeo da otkrije gde se kanui tog proizvođača prodaju, ko ih je do sada kupovao i, na kraju, gde se u tom trenutku nalazio kanu s fotografije.

U trenutku kada su se dva detetktiva približavala kući ispred koje je fotografija zlostavljanja dva dečaka nastala, mališani su ulazili u automobil s čovekom koji je odmah uhapšen.

"Kada je čitav proces bio završen, jedan od mališana mi je poslao pismo-zahvalnicu. To je samo još jedan pokazatelj koliko možemo učiniti... Smatram da je moj posao prekretnica", završi je ovaj hrabri detektiv.