Ova predstava osmišljena je po motivima knjige švedske književnice Bee Usme Šiferts, čiju dramatizaciju potpisuje Ema Brorstrem. Tekst se prvi put izvodi u našoj zemlji i predstavlja priču o putu na Mesec letelicom Apolo 11, 1969. godine. Autorka ove dramske poeme za decu u svom delu govori o arhetipskim osećanjima i strahovima čoveka udaljenog od poznatog sveta, suočenog sa samim sobom na fizičkom i mentalnom nivou.

Zanimljivo, trojica astronauta - Nil Armstrong, Edvin Baz Oldrin i Majkl Kolins bili su gosti scene DKC-a, tadašnjeg Doma pionira, samo nekoliko meseci po povratku sa Meseca, a danas, nakon 45 godina od prve šetnje po Mesecu i čuvenih reči: "Ovo je mali korak za čoveka, a veliki za čovečanstvo", njihovi dramski likovi se stajati na istim daskama.

Predstava "Astronauti" biće premijerno izvedena 26. januara na velikoj sceni Dečjeg kulturnog centra Beograd, a glavne uloge pripale su Damjanu Kecojeviću, Milošu Samolovu i Milošu Anđelkoviću, dok će specijalni gost s malim glumačkim zadacima biti muzičar Damjan Babić.

"Ovo je pomalo i zen-priča o snazi volje i ljubavi prema životu u njegovoj savršenoj nesavršenosti", istakla je režiserka Anja Suša.