Nakon knjiga srpskih narodnih bajki, pripovedaka i lirskih pesama, „Kreativni centar“ je izdao još jedno delo edicije koja okuplja najlepša književna dela srpske usmene književnosti. Reč je o bogato opremljenoj antologiji srpskih narodnih junačkih pesama, koja je izdata u biblioteci "Pustolovine" i koja, je opremljena brojnim fotografijama i ilustracijama koje prikazuju duhovnu i materijalnu kulturu našeg naroda kroz vekove.

Izdavač napominje da je cilj antologije "Srpske narodne junačke pesme" da mlađim generacijama približi duh i lepotu narodnih junačkih pesama kao jednog od najvećih blaga naše kulturne baštine. Ove pesme, koje je pre više od dva veka, sakupio od narodnih pevača Vuk Stefanović Karadžić, predstavljaju spas naše istorije i tradicije od zaborava i čine neke od velikih junaka srpske prošlosti večnima i nezaboravnima.

Kada su se, pre više od, dakle, dvesta godina, naše junačke i, kako ih je Vuk nazvao, "muške" pesme pojavile u Evropi, dobile su najviše ocene, i to od strane najvećih stručnjaka tog vremena.

"Na Homera se čovek jednako seća kada ih čita… Sve je kao u Homera" pisao je oduševljeno Jakob Grim. "To je vrhunac savršenstva koji je mogao da dosegne slovenski stil", govorio je Adam Mickjevič, a Vuk je isticao da one „soderžavaju negdašnje bitije serbsko i ime".

Knjiga sadrži i brojne podatke o značajnim događajima i ličnostima naše prošlosti, kao i "Pustolovni dodatak", čija je uloga ocena vrednosti junačkih pesama – saznajnih, estetskih i etičkih. Sabrane su i kazivanja istaknutih ličnosti o lepoti i značaju narodnih pesama – Jakoba Grima, Đura Daničića, Isidore Sekulić, Varka Pope, ali i o samom sakupljaču Vuku Karadžiću, i to od strane Ive Andrića, Jerneja Kopitara, Branka Radičevića itd.

Antologiju "Srpske narodne junačke pesme" su priredili dr Simeon Marinković i Slavica Marković, dok je za ilustraciju bio zadužen Dušan Pavlić.