Samo u toku 2013. godine od majki dobrovoljnih davalaca prikupljeno je nekoliko hiljada litara mleka.

Značaj majčinog mleka
Majčino mleko je najveće bogatstvo koje mama može da pokloni svom detetu odmah po rođenju. Ono je nezamenljivo, najprirodniji i najzdraviji vid ishrane tek rođene bebe a pored toga, zahvaljujući antitelima, štiti bebu od brojnih infekcija iz spoljašnjeg sveta. Rosa u okviru akcije sprovodi edukativne aktivnosti kako bi istakla značaj dojenja i majčinog mleka ali i upoznala mame na koji način mogu da doniraju svoje mleko. 


"Imala sam veliku količinu mleka odmah posle porođaja ali sam dve nedelje nakon porođaja bila na terapiji koja me je sprečavala da dojim svoje dete. Za to vreme, iako nisam dojila, po savetu doktorke iz Banke humanog mleka, nisam prestajala da se izmlazam. Sada ne samo da dojim svoje dete, već sam srećna što višak mleka mogu da darujem nekoj bebi kojoj je to zaista i hrana i lek", govori mama donor.


Nova banka humanog mleka u Srbiji biće otvorena na Klinici za pedijatriju Kliničkog centra u Kragujevcu, a kao i prethodne dve, biće opremljena najsavremenijim medicinskim aparatima.


Rosa će i u narednom periodu nastaviti akciju pomoći prevremeno rođenim bebama kako bi i one u drugim gradovima Srbije mogle da dobijaju humano mleko.


Više informacija o projektu i mogućnosti doniranja mleka potražite na sajtu www.bankamleka.rs.

Foto: Promo U okviru kampanje pomoći prevremeno rođenim bebama formiranjem banaka humanog mleka koju Rosa već četvrtu godinu sprovodi pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, broj majki dobrovoljnih davalaca kao i količina prikupljenog mleka višestruko su uvećani.