U laboratoriji Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", virus influence izolovan je u uzorcima tri pacijenta. U Centru za virusologiju Instituta za javno zdravlje Vojvodine u Novom Sadu, virus je nađen u jednom testiranom uzorku pacijenta iz Južnobačkog okruga. U svim slučajevima potvrđen je virus influence tipa B. Za njega je karakteristično da ima slabiji epidemijski potencijal nego virusi tipa A, ali daje takvu kliničku sliku da se oboleli najčešće osećaju "kao da ih je pregazio voz".

U Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" kažu da je intenzitet aktivnosti virusa gripa još nizak. Okupljanja za nadolazeće praznike - boravak u zatvorenom prostoru sa mnogo ljudi, grljenje i ljubljenje - mogla bi da ubrzaju širenje najmasovnije sezonske zarazne bolesti, koja se prenosi kapljičnim putem.

U jednoj nedelji zabeleženo 2.843 slučaja slična gripu

Za nedelju dana, prema poslednjim epidemiološkim podacima "Batuta", u Srbiji je registrovano 2.843 slučaja obolevanja sa simptomima sličnim gripu. To su 142 obolela na 100.000 stanovnika. Respiratorne infekcije su mnogo masovnije, pa se trenutno registruje 1.506, a u uzrastu do četiri godine čak 3.618 obolelih na 100.000.

Samo u Beogradu za nedelju dana registrovano je 15.163 obolelih od respiratornih infekcija, ali to su samo oni koji su potražili medicinsku pomoć.

Vakcine

U Domovima zdravlja potvrđuju da se vraća poverenje u vakcinaciju protiv gripa, i da su utrošene skoro sve obezbeđene doze vakcine. U Beogradu je vakcinisano 95 odsto od planiranog broja. Epidemiolozi kažu da vakcinacija još ima smisla, ali da bi posle nje dve do tri nedelje trebalo izbegavati mesta masovnog okupljanja, dok se ne razvije imunitet.