Klinika za pedijatriju Klinićkog centra u Kragujevcu naredno je mesto gde će biti otvorena nova banka humanog mleka u Srbiji. Od svake prodate flaše Rosa vode do kraja marta naredne godine biće izdvajana novčana sredstva za kupovinu najsavremenije medicinske opreme za novu banku humanog mleka, a takođe deo sredstava biće izdvojen i za već postojeće u Beogradu i Novom Sadu. Osnivanjem banaka humanog mleka, prevremeno rođene bebe, čije mame nisu u mogućnosti da doje, imaju priliku da od rođenja dobijaju humano mleko i ojačaju svoj imunitet.

Donirati humano mleko nije teško, po rečima mama koje su se skoro porodile i koje doje svoju decu, višak mleka i tako moraju da uklone da ne bi imale problema sa mastitisom. Dobar osećaj i sreća kada znaju da su tim svojim viškom uspele da pomognu drugoj deci kojoj je majčino mleko i hrana i lek ne može se izmeriti. Ipak, pored mamine želje da donira mleko, potrebno je da bude i zdrava, ne bi trebalo da puši niti da koristi bilo kakva stimulativna sredstva ili lekove. Prilikom doniranja mleka proverava se zdravstveno stanje, naročito kada su u pitanju neke virusne infekcije (hepatitis, HIV, citomegalovirus) koje se lako prenose, a teško prepoznaju, naročito na početku bolesti.

Sa svim ovim informacijama mame se mogu upoznati tokom edukativnih aktivnosti koje Rosa u okviru kampanje već četiri godine uspešno sprovodi. Ove aktivnosti biće nastavljene i u narednom periodu kako bi se podigla svest u javnosti o značaju majčinog mleka kao najzdravijeg vida ishrane novorođenčadi i prevremeno rođenih beba ali i što više mama edukovalo o tome na koji način mogu postati davaoci mleka.

Pored Kragujevca gde će biti otvorena nova banka humanog mleka, do sada su ovakve ustanove otvorene na  Institutu za neonatologiju u Beogradu i Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine u Novom Sadu. Ove banke humanog mleka opremljene su najsavremenijom medicinskom opremom za obradu, kontrolu i čuvanje humanog mleka.

U nameri da istakne važnost otvaranja banaka humanog mleka širom Srbije, Rosa poziva sve ljude dobre volje da podrže akciju i time daju svoj doprinos da mališanima obezbedimo bolje sutra.

Više informacija o projektu i mogućnosti doniranja mleka potražite na sajtu www.bankamleka.rs

Prevremeno rođena deca i ona sa zdravstvenim problemima uskoro će moći da dobijaju majčino mleko koje je za njih i hrana i lek