U projektnom zadatku, skupljanju plastičnih kesa, učestvovala je cela škola "Stevan Dukić" a u samom performansu učestvovalo je preko 30 đaka petog razreda osnovne škole.

Osnovni cilj projekta "Reci ne plastičnoj kesi" bila je obuka, praktična primena i edukacija dece i omladine o važnosti i značaju recikliranja u cilju unapređenja kvaliteta života, što podrazumeva očuvanje i zaštitu okoline, menjanje starih i formiranje novih navika, odnosno stvaranje uslova za razvijenje ekološke svesti kod mladih.

Projekat je počeo uvodnom prezentacijom o značaju ekologije i recikliranja, gostujuće profesorke mr Nede Pitulić iz udruženja "Lajf Redizajn" (LRD). Mališanima je slikovito prikazano i objašnjeno koliko otpadom zagađujemo planetu, gde završava taj otpad i koliko dugo mu je potrebno da se razgradi. Potom, su đaci prvog razreda postavljali pitanja o ekologiji i recikliranju, a petaci su ih obučavali kako da naprave pahulje.

Nakon toga profesorka likovne kulture Ivana Ćirić i prof.mr Neda Pitulić pokazale su deci kako da iskoriste plastične kese koje su dve nedelje donosili u školu, obučile su ih kako da naprave pahulje kojima će okititi jelke u dvorištu. Đaci su onda sami realizovali projekat i uspešno okitili svoje dvorište kesama.

Na samom kraju uručene su i zahvalnice od strane LRD udruženja :

1. Osnovnoj školi "Stevan Dukić" za uspešnu saradnju i podršku u realizaciji projekta

2. Devojčici petog razreda koja se najviše potrudila da prikupi kese uručena je posebna zahvalnica

3. Profesorki likovne kulture OŠ "Stevan Dukić" Ivani Ćirić za angažovanost i saradnju na projektu.

U galeriji pogledajte fotografije sa ovog događaja:

Osnovna škola "Stevan Dukić" iz Beograda je 12. decembra, u saradnji sa udruženjem "Lajf Redizajn", uspešno realizovala projekat "Reci ne plastičnoj kesi".