Deset pravila za uvođenje čvrste hrane u ishranu odojčeta:

1.    Dohrana se uvodi između četvrtog i šestog meseca života deteta (ne pre 17. nedelje, a sva zdrava deca bi trebala biti na dohrani u uzrastu od 26 nedelja).
2.    Bebu upoznajte s jednom po jednom novom namirnicom kako bi se privikla na novi ukus.
3.    Uvođenje novih vrsta hrane neka bude postepeno – napravite razmak od nekoliko dana (četiri do pet) između davanja novih namirnica kako biste eventualno uočili da li je beba razvila neku negativnu reakciju na hranu (alergiju).
4.    U hranu nemojte dodavate začine, so  i šećer.
5.    Novu vrstu hrane u početku dajte u vrlo malim količinama (nekoliko čajnih kašičica) te postepeno povećajte količinu hrane.
6.    Kod beba koja su već imala znakove nepodnošenja pojedinih namirnica ili kod roditelja alergičara, dohrana mora biti opreznija i sporija.
7.    Hranu u prvih šest meseci treba miksati, a nakon toga samo usitniti.
8.    Bebu hranite polako, kašičicu po kašičicu – budite strpljivi i opušteni jer je svaka promena u hranjenju velika novost, kako za bebu, tako i za vas.
9.    Prva hranjenja kašičicom shvatite više kao igru, nego kao pravi obrok – ukoliko dete ne prihvata lagano prvu kašičicu, možete mali zalogaj staviti na svoj prst i tako ga ponuditi detetu. Svakoj bebi je potrebno malo vremena da shvati da je to novi način dobijanja hrane.
10.    Nemojte insistirati da beba po svaku cenu pojede sve – ako okreće glavu i zatvara usta, to je znak da je sita.

Iako redosled uvođenja novih namirnica u ishranu odojčeta nije strogo određen i ne utiče na zdravlje deteta, dobro je držati se određenih preporuka o uvođenju pojedinih namirnica. Nestle preporuka je da počnete dohranu sa žitnim pahuljicama/kašicama bez glutena – od pirinča ili kukuruza (npr. Nestle Kukuruz i pirinač). Iako je uobičajeno da se kod nas voće (kruška, jabuka i banana) uvodi pre povrća, nije loše da odojčetu prvo ponudite povrće koje ima neutralniji ukus od voća. Ako se prvo uvede voće, postoji mogućnost da beba kasnije teško prihvati povrće i meso jer se već navikla na slatki ukus voća.


Svako dete je individua za sebe te se pre uvođenja novih namirnica uvek posavetujte s pedijatrom.


Pročitajte više na www.bebe-nestle.rs