Prvo se uvode pirinčane ili kukuruzne pahuljice (u uzrastu između četvrtog i šestog meseca) koje ne sadrže gluten. Žitarice koje sadrže gluten treba uvesti u ishranu beba nešto kasnije, posle šestog meseca.

Nutritivni sastav žitarica karakteriše visok udeo ugljenih hidrata (cca 60-70%), a posebno skroba, što ih čini odličnim izvorom energije.

Celovite žitarice su izvrstan izvor vlakana koje su brojne naučne studije dovele u vezu s poboljšanjem ljudskog zdravlja. Belančevine i masti su u žitaricama zastupljene u manjoj količini. Kako žitarice ne sadrže sve esencijalne aminokiseline, u kombinaciji s mlekom su izvrstan obrok, idealan za početak dana svakog deteta, ali i odrasle osobe. Zbog lake probavljivosti mogu poslužiti i kao večera jer daju sitost za miran san.

Žitarice u obliku žitnih pahuljica veoma su popularan proizvod, kako u dečjoj, tako i u ishrani odraslih. Velika prednost im je laka i brza priprema s mlekom. Pri tome treba obratiti pažnju da se do  treće godine deteta koriste odgovarajuće zamene za kravlje mleko nakon što beba prestane da sisa.

Zbog važnosti žitarica u ishrani odojčadi i male dece, bitno je odabrati što kvalitetniji proizvod te pri tome obratiti pažnju na uzrast deteta.

Ali, šta ako vaše dete pokazuje intoleranciju na laktozu, soju i gluten, uobičajene sastojke žitnih kašica?

Nove Sinlac žitne pahuljice namenjene su upravo bebama i maloj deci koja pokazuju intoleranciju (alergiju) prema mleku, laktozi, soji i glutenu. Bazirane su na jedinstvenoj kombinaciji pirinča i rogača te se pripremaju s vodom. Pirinač je idealna prva žitarica za dete jer ne sadrži gluten i lako je probavljiva, dok je rogač niskoalergena mahunarka poznata po bogatoj nutritivnoj vrednosti, belančevinama i esencijalnim mineralima.

Osim toga, Sinlac žitne pahuljice sadrže probiotsku kulturu Bifidobacterium Lactis koja dobro utiče na imunitet deteta i koje su bogate kalcijumom, gvožđem, cinkom, te vitaminima A i C važnim za jačanje imuniteta, ali i za kognitivni razvoj i razvoj kostiju.

Lako su probavljive, ne samo zbog svog sastava, već i zbog posebnog procesa proizvodnje kojim se velike molekule ugljenih hidrata razlažu na manje (tzv. CHE process proizvodnje).

Sinlac žitne pahuljice idealne su i kao prva hrana kod uvođenja dohrane (između bebinog četvrtog i šestog meseca) jer omogućavaju da detetu uvedete čvrstu hranu bez izlaganja mleku, soji ili glutenu.