Ovogodišnji Festival nauke okupiće superheroje iz cele Evrope koji će zajedno sa svojim kolegama iz Srbije pokušati da približe nauku deci i mladima.

Pod sloganom "Superheroji nauke", 7. Festival nauke će se održati od 5. do 8. decembra 2013. godine na četiri lokacije u Beogradu: bivša Robna kuća „Kluz“, Studentski kultrni centar, Galerija Narodne banke Srbije i bivši "Eurosalon".

Glavne zvezde ovogidšnjeg Festivala dolaze iz Švedske, Francuske, Estonije, Holandije i Hrvatske.


Nakon što su oduševili publiku prošle godine sa svojim "Laserskim šouom", predstavnici Univerziteta Lund iz Švedske su pripremili predstavu "Biološki šou". Na sceni u Studentskom kulturnom centru pojaviće se predstavnici životinjskog i biljnog carstva.


Na zahtev publike koju su oduševili pre dve godine, u Srbiju ponovo dolaze predstavnici Naučnog centra AHHAA fondacije iz Estonije. Oni će pred očima publike otkriti sve tajne najpoznatijih superheroja kao i koje su to najpoznatije supermoći i kako se do njih dolazi. Posebna pažnja biće usmerena na isprobavanje svega onoga za šta odrasli upozoravaju da se ne sme pokušavati kod kuće, a čak će biti testirana i moć omiljenih dečjih heroja – Deda Mrazovih pomoćnika.


Pod pokroviteljstvom Ambasade Kraljevine Holandije, prvi put na Festivalu nauke pojaviće se naučnici sa Univerziteta u Lajdenu. Oni će predstaviti program pod nazivom "Juniorske svemirske avanture". Kroz četiri radionice koje su prilagođene deci uzrasta od 4 do 10 godina, Holanđani će mališane upoznati sa tajnama Sunčevog sistema, pomoći im da kreiraju svoje drugare vanzemaljce i dati im najzanimljiviji vodič za put među zvezde.


Za magiju na 7. Festivalu nauke biće zaduženi gosti iz Francuske i Hrvatske.


Francuska naučna trupa "Les Atomes Crochus" dolazi sa radionicom "Postani sam superheroj" kojom će pokazati da superheroji nisu samo plod mašte već uz pomoć nauke mogu postati i deo svakodnevnice. Kroz niz eksperimenata publici će biti pokazano kako izgleda kada je čovek otporan na vatru, a kako kada ima super-um i raspolaže neverovatnom snagom. Zanimljiv deo programa biće i šou "Svemoćna voda". 


Iz Hrvatske dolazi Studentska sekcija Hrvatskog kemijskog društva. Oni će kroz niz zabavnih radionica pod nazivom "Znanstvene čarolije" praviti male vulkane i lava lampice, a svi posetioci koji budu zainteresovani moći će da crtaju po mleku, stvore dugu u epruveti i da nateraju špagete da plešu.


Podršku Festivalu nauke dali su Centar za promociju nauke, Sekretarijat za obrazovanje i dečiju zaštitu, opštine Stari grad i Savski venac kao i strane ambasade i kulturni centri.