Borilački sport MMA (Mixed Martialal Arts) podrazumeva kombinaciju više borilačkih veština koje takmičari u metalnim kavezima koriste u međusobnoj borbi. Međutim, u Americi je ovaj sport sve popularniji i među mališanima.

Pretpostavlja se da oko tri miliona dece, čak i uzrasta od četiri do pet godina, jednom nedeljno učestvuju u surovim međusobnim borbama. Neki od malih boraca uopšte ne nose zaštitne kacige, a na rukama imaju samo taknu zaštitu.

Kritičari ove vrste rerkreacije najmlađih, aktivnost zovu varvarskom i smatraju da može negativno da utiče na zdravlje dece i njihovo ponašanje.

Nasuprot tome, oni koji podržavaju MMA za decu tvrde da ovaj sport nije ništa drugačiji od boksa i ostalih borilačkih veština, i smatraju da se deci razvija samodisciplina i osećaj za fer plej.

Kris Konoli, trener MMA za decu ističe da se obuka za mlađe kategorija drastično razlikuje od one za starije. Umesto međusobne borbe, njegovi poalznici uče kako da budu u formi i da se zabave, tvrdi Kris.

Ipak, povrede, naročisto česti gubici svesti, su ne baš retka pojava i lekari preporučuju da deca uvek nose zaštitne kacige, čak i dok treniraju.

Među brojnim protivnicima ovog sporta je i senator Džon Mekejn, koji je još 2008. godine MMA za decu nazvao "ljudskom verzijom borbe petlova" i zatražio od vlasti da zabrane ovakvu vrstu rekreacije.

"Mislim da je veoma opasno po fizičko zdravlje. Može dovesti do ozbiljnih povreda vrata, kostiju i ligamenata", izjavila je pedijatar Lisa Tornton.

Na videu pogledajte kako izgleda obuka MMA za decu.