"Prozor u njihov svet: Dečje priče u slici" naziv je izložbe koja je juče otvorena u Kulturnom centru Beograda.

Izložene fotografije su samo deo od hiljadu fotografija nastalih tokom petodnevne UNICEF-ove radionice "Viđeno mojim očima" (Eye see) koja je, u saradnji sa kompanijom Sony, održana u Pirotu.

Deca su na svoj način prikazala kako izgleda život u ovom gradu, a poseban pečat izložbi su dali opisi malih autora koji se nalaze ispod svake fotografije.

Izložbu, koja je prva ove vrste održana u Evropi, zvanično su otvorili direktorka UNICEF-a u Srbiji Judita Rajhenberg, drugi sekretar Ambasade Japana Kentaro Otani, mali autor Branislav Jašarević, fotograf i trener na radionici Đakomo Piroci, i Nebojša Popovski, menadžer prodaje kompanije Sony Europe Ltd., u Srbiji.

Gospođa Judita Rajhenberg, direktorka UNICEF-a u Srbiji, je rekla: "Ova impresivna izložba fotografija je čist i pošten prikaz dečije stvarnosti. Slike su pune života i nade. Ali istovremeno pričaju i priče o gubicima, tuzi sela koja sve više stare, o životima porodica sa mnogo dece i teškim uslovima sa kojima se suočavaju. Svaka slika sadrži poruku i poziva na razmišljanje".

Petnaestogodišnji Branislav Jašarević je učestvovao na radionici. Kaže da su i on i ostala deca uživala.

"Fotografska radionica je bila zabavna i uzbudljiva. Svi smo bili srećni i radoznali i nestrpljivi da naučimo što više o fotografiji. I stvarno smo mnogo naučili - ne samo kako da koristimo fotoaparat i slikamo, nego i o životnim pričama ljudi, dece, koji žive tu pored nas u teškim  uslovima. Zaljubili smo se u fotografiju. Sada planiramo da osnujemo foto klub u našem Društvenom centru i da uključimo i drugu decu iz Pirota", rekao je Branislav.

U saradnji sa lokalnim vlastima i civilnim društvom, UNICEF modelira društvene centre u siromašnim romskim zajednicama u sedam opština na jugoistoku Srbije, uključujući i u Pirotu. Fotografsku radionicu za decu je vodio italijanski fotograf Đakomo Piroci koji je sa decom podelio svoje znanje i motivisao ih da ispričaju priče o svojoj sredini.


Izložba će biti otvorena do 26. oktobra. Posle toga putuje u Pirot i ostale gradove u jugoistočnoj Srbiji u kojima UNICEF podržava društvene centre.

Cilj UNICEF-ovog projekta "Viđeno mojim očima" je da se promoviše pravo deteta da, kroz fotografiju, slobodno izrazi svoje poglede, bez diskriminacije bilo koje vrste.

Fotografije sa otvaranja izložbe možete pogledati u našoj galeriji:

Kako izgleda svet iz dečjeg ugla? Odgovor na ovo pitanje otkrivaju fotografije 19 devojčica i dečaka iz Pirota, učesnika UNICEF-ova radionice “Viđeno mojim očima”.