Tokom Noći veštica, svakog 31. oktobra, maskirana deca obilaze svoje komšiluk, pokucaju na vrata i uzvikuju:"Trick-or-Treat!" Ukoliko im komšije ubace slatkiše u vrećice, mališani odlaze zadovoljni, dok oni koji ne počaste maskirane dečake i devojčice mogu očekivati neki nestašluk.

Ovom običaju akcija "Trick-or-Treat for UNICEF" dodala je narandžaste kutijice u koje humane komšije mogu ubaciti svoj prilog za UNICEF. Deca koja prikupljaju finansijska sredstva za svoje vršnjake širom sveta tradicionalnom uzviku: "Trick-or-Treat!" dodaju "for UNICEF".

Humanitarna akcija koja traje više od 60 godina!"Trick-or-Treat for UNICEF" je akcija prikupljanja novca za potrebe najmlađih, koju sponzoriše UNICEF. Ovaj projekat započet je još 1950. godine, a podrazumeva korišćenje malih narandžastih kutija, u koje mališani mogu odložiti donacije u vidu sitnine koju dobiju tokom tradicionalnog obilaska kuća u Noći veštica.

Do sada su milioni dece učestvovali u ovoj akciji, širom SAD, Kanade, Irske, Meksika i Hong Konga, a proteklih decenija je prikupljeno više od čak 170 miliona američkih dolara!

Na taj način, mališani pomažu ovom međunarodnom fondu da pruži adekvatnu medicinsku zaštitu, hranu, čistu vodu, obrazovanje i još mnogo toga deci koja to nemaju. Uz to, dečaci i devojčice koji učestvuju u projektu uče o važnosti pružanja pomoći i bivaju motivisani da nastave humanim putem.

Prvog oktobra, u losanđeleskoj osnovnoj školi "Glasel Park" najmlađi učenici imali su priliku da dobiju svoje kutije i druže se s popularnom američkom glumicom Laurom Marano. Pogledajte u galeriji fotografije sa ovog dešavanja:

Mališani širom sveta, u saradnji s UNICEF-om, skupljaju pomoć za svoje vršnjake, pomoću malih narandžastih kutija.