Deveti po redu Dečiji filmski festival "Kids fest" će, od 14. do 20. oktobra, kao i svake godine, publici predstaviti zanimljive filmske premijere – animirane, igrane, dokumentarne, 3D filmove iz Danske, Nemačke, Francuske, Norveške, Španije, Belgije, Kanade, Izraela, Brazila.

Veći deo ovih ostvarenja prikazan je na poznatim svetskim festivalima kinematografije za decu, a na "Kids festu" naći će se sinhronizovani na srpski jezik.

"Kids fest" se dešava u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, kao i preko 30 gradova širom Srbije.

U Beogradu se Dečiji filmski festival održava u bioskopima "Cineplexx Delta City", "Roda Cineplex", Dvorani Doma sindikata i bioskopu "Fontana", u Novom Sadu u bioskopu "Arena Cineplex", u Kragujevcu u bioskopu "Cineplexx Kragujevac Plaza", dok je u Nišu centar dešavanja festivala bioskop "Vilin Grad".


Među ostvarenjima su dokumentarci o životinjama, priče o prijateljstvu, ljubavi, odrastanju i avanturama. "Amazonija 3D" stiže iz Brazila, i govori o avanturama malog majmuna izgubljenog u najvećoj prašumi na svetu – prašumi Amazona. Iz Kanade dolazi "Legenda o Sarili 3D", avantura koja prati putovanje troje mladih Inuita u zemlju iz legende, putovanje koje može da spasi čitavo njihovo pleme. Među animiranim 3D ostvarenjima koje "Kids fest" predstavlja svojoj publici su i "Vitez Rđavko 3D", nemačko ostvarenje sa mnogo zanimljivih likova, i "Nosorog Oto 3D", danski film o avanturama dečaka i njegovog neobičnog ljubimca, nosoroga. "Zip i Zap" je španska komedija o dvoje blizanaca kažnjenih zbog bezobraznog ponašanja boravkom u letnjoj školi, a iz Austrije dolazi film "Konj na balkonu", nesvakidašnja priča o deci koja u svom stambenom bloku pronalaze konja, i odlučuju da ga zadrže.


"Safari u Africi 3D" je majstorski dokumentarac u odličnoj 3D tehnici, koji publiku upoznaje sa uzbudljivim afričkim kontinentom i njegovim stanovnicima.


Na "Kids festu" gledaoci će moći da izaberu između još mnogo zanimljivih filmova, a u bioskopima ih očekuju i zanimljive radionice, igrice i pokloni.


U Domu sindikata u Beogradu, u "Kids fest" areni, posetioce očekuju UMS i "Artimedia", Centar za animaciju dece "Čigra igra", Crveni krst Begrada, "ComputerLand", "PeroArt Centar", škola glume "Studio 1", slatke degustacije kompanije "Kraš" i druženje sa maskotama iz "Životinjskog carstva", kao  i ostale zanimljive radionice.

Posebna poslastica za posetioce "Kids festa" ove godine je saradnja sa fudbalskim klubom "Partizan", koji će zanimljivim radionicama deci otkriti tajne fudbala, jedne od najvažnijih sporednih stvari na svetu.


Ambasadorka 9. Dečijeg filmskog festivala je glumica Jelena Jovićić.


Cene karata za bioskopske projekcije na Kids festu i ove godine biće veoma pristupačne, posebno za grupne posete. Adresa zvaničnog sajta Dečijeg filmskog festivala "Kids festa" je www.kids-fest.com.