Izložba „Svetovi i junaci“, posvećena srpskom lutkarstvu i pozorišnom stvaralaštvu za decu, biće otvorena 28. septembra u novosadskoj Galeriji likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića.

Ova izložba, čija je autorka Ljiljana Dinić, nastala je kao deo evropskog projekta "Lutkarska nomadska akademija 3", i to u okviru obeležavanja dvadesetogodišnjice održavanja Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici. „Svetove i junake“ do sada je imala priliku da vidi publika iz Ljuljane, Zagreba i Subotice. Eksponati su građa iz arhiva brojnih dečjih pozorišta – iz Subotice, novog Sada, Beograda, Kragujevca, Banja Luke i Niša.

Postavka koju će novosadski ljubitelji lutkarstva i pozorišnog stvaralaštva za decu videti prvi je poduhvat ovog tipa u Srbiji, budući da u našoj zemlji ne postoji stalna postavka posvećena ovom vidu stvaralaštva. Ova svojevrsna izložba predstavlja svedočenje o lutkarskim i dramskim pozorišnim ostvarenjima inspirisanim književnošću za decu, bajkama i folklornim nasleđem celog sveta. Eksponati – lutke, kostimi, skice i rekviziti – dela su umetnika iz Srbije, regiona i šire.

Otvaranje je zakazano za 19 časova 28. septembra, a izložba će trajati do 8. oktobra.