Poznata kreatorka Roksanda Ilinčić već je "sarađivala" s najčuvenijom lutkom na svetu – Barbikom, kreirajući odeću kojom je obeleženo 50 godina postojanja ove poznate igračke, kada je iznenadila planetu time što je predstavila Barbi kao brinetu. Sada se Roksanda ponovo udružila s Barbikom i dizajnira novi izgled Barbine kuće iz snova, u saradnji s višestruko nagrađivanim modnim sajtom "Šou studio".


"Dopadaju mi se nešto brutalnija pravila arhitekture. Volim grub enterijer i više betona i metala", objasnila je Roksanda.

Kako prenosi britanski "Telegraf", eksterijer kuće inspirisan je arhitekturom novobeogradskih stambenih blokova.

"Ovaj deo Beograda je zadivljujući", rekla je dizajnerka, koja je odrasla u glavnom gradu Srbije. "Ali kada sam bila mlađa, blokovi su za mene bili zastrašujući", priznala je.

Inače, ova dizajnerka studirala je arhitekturu i dizajn na Fakultetu primenjenih umetnosti Univerziteta u Beogradu, pa se veruje da će odlčno uraditi svoj posao. Inspiraciju za Barbikinu kuću ona je potražila i u arhitekturi i stilu modernog Londona, uz dosta betona i nešto manje roze boje nego što su obožavaoci ove lutke navikli. Takođe, kuća će imati i biblioteku, a Roksanda je ocenila da ovaj prostor podsetiti sve na Kafku.


Ovo neće biti prva "selidba" za omiljenu igračku miliona devojčica. Od šezdesetih godina dvadesetog veka godine, kada je dobila svoju prvu zvaničnu "kuću iz snova", za Barbiku je dizajnirano više kuća. Kreacija Roksandre Ilinčić nije igračka u tradicionalnom smislu, već virtuelna kuća koju će svi zainteresovani uskoro moći da vide u 3D prezentaciji na sajtu "Šou studija".


Tamara Sorak