Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako smiriti odojče koje plače?

Plač je bebin jedini "govor", naime samo na taj način ona može izraziti svoju nelagodnost.

  Izvor: Foto: Shutterstock


Verovatno nema roditelja koji nije čuo savet da dete treba ostaviti da se isplače. Najbolje je da takve savete prečujete.

Beba plače jer je gladna, umorna, mokra, razdražena, usamljena, pospana, zato što je nešto boli ili su joj jednostavno potrebni roditelji i njihova blizina. Nikad ne plače da bi manipulisala roditeljima ili ih ucenjivala. Toga roditelji moraju biti svesni pa je važno da reaguju na plač odojčeta. Dokazano je da bebe koju roditelji ostavljaju da plaču ne plaču manje, nego prodornije. Osim toga, ova deca se previše vezuju za roditelje i dugo ostaju nesamostalna.

Ako odojče plače više od tri sata na dan, uvek u popodnevno-večernjim satima i to se ponavlja više od tri dana nedeljno, možda je reč o stomačnimgrčevima (kolikama). Dete tada neutešno plače, grči se, savija nožice prema stomaku i nikako ne može da se smiri. Ako dete nije dojeno, možete mu pomoći davanjemmlečne formule sa smanjenim sadržajem laktoze.

Ako roditelji svesno postanu neosetljivi na detetov plač i ne dozvole sami sebi da spontano reaguju, rade u suprotnosti sa prirodom. Plač im vremenom više neće smetati, tako će izgubiti poverenje u detetove znakove i neće više razumeti njegov elementarni jezik.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica