Istraživanja su pokazala da prisustvo ženskog deteta, bez obzira na godine, budi u očevima brižniju stranu.
Studija je imala za cilj da sazna zašto su neki bogati muškarci velikodušniji od ostalih. Neki milijarderi su poznati po poklanjanju velih suma novca u dobrotvorne svrhe, dok drugi uopšte ne mare za ovu vrstu aktivnosti. 

Istraživači sa nekoliko Univerziteta, Albroškog u Danskoj, Merilendskog i Kolumbijskog poslovnog Univerziteta iz Sjedinjenih država, istraživali su motive za velikodušnost i inspiraciju dobrostojećih muškaraca, navodi se u izveštaju Njujork tajmsa.
Oni su analaizirali iznose koje rukovodici plaćaju svojim zaposlenima. Istraživanje je pratilo glavne muške rukovodice u poslednjih deset godina i obuhvatilo je više od 10.000 preduzeća u Danskoj.

Nakon što bi šefovi dobili decu, u proseku su plaćali zaposlenom po 65 funti  manje na godišnjem nivou.
Međutim, kada je tim profesora Majkla Dala detaljnije analizirao podatke, primećena je razlika u iznosu plate koje su šefovi davali zaposlenima. Ispostavilo se da su oni rukovodioci koji su imali žensku decu bili zaparavo velikodušniji prema svojim radnicima.

Plate su smanjivali kada dobiju sina, ali ne ukoliko imaju ćerku.

Hipoteza koju su izveli načnici jeste da ćerke u odnosu na sinove, bude u očevima brižnu stranu. Trenuci u kojima očevi češljaju kosu svojim kćerima i igraju se lutkama sa njima, čini ih pažljivijima.

Za muške rukovodice preduzeća, ovaj poseban osećaj empatije koji gaji prema svojim ćerkama, može rezultovati  velikodušnijim imuplisama prema zaposlenima i time iskušenju smanjenja plate, zaključak je istraživanja.