Bivša manekenka i američka glumica koja se odlučila za veganstvo, Alisija Silverston, je u nameri da pomogne drugim majkama sa istim načinom ishrane pokrenula inicijativu “Kind Mama Milk Share” i pozvala druge mame da doniraju svoje mleko. Na svom blogu (www.thekindlife.com) objasnila je svoj postupak:

Vegani izbegavaju bilo kakvu vrstu okrutnosti nad životinjama gde spada i iskorišćavanje njih i njihovih proizvoda za hranu, odeću i druge svrhe, a njihova ishrana je zasnovana na  žitaricama, mahunarkama, voću i povrću.

"Mi smo zajednica lepih duša koji prepoznaju značaj hrane za zdravlje. Tražim da podržimo one mame i bebe kojima je potrebna pomoć tokom jednog od najvažnijih puteva u životu. Iz tog razloga sam pokrenula ovaj program, to je način da se mame povežu međusobno – ako imate mleka da donirate, javite se. A ako vam je potrebno mleko takođe se javite! Sve bebe možemo podići zajedničkim snagama!", napisala je Alisija.

Alisija Silverston je takođe objasnila kako je došla na ideju da napravi takav program. Naime, njena prijateljica veganka, koja je imala operaciju smanjenja grudi nije imala sopstveno mleko za novorođenče. Zbog nemogućnosti da dođe do informacija o načinu života donatora, Alisija se odlučila da pokrene poseban program u kome bi, isključivo majke sa veganskom ishranom, mogle da doniraju mleko.

Inače, banke mleka nisu nikakva novina, a prema Njujork Tajmsu, one postaju sve popularnije. Međutim, hranjenje deteta tuđim mlekom može da bude rizično, jer mleko može sadržati razne bakterije i bolesti, ukjučujući i HIV. Neke od klasičnih banki mleka imaju i vegansko mleko, ili se majkama vegankama preporučuje sojino mleko kao zamena za pravo.

Tridesetšestogodišnja glumica je rodila sina Bear Blua 2011. godine, i od početka je bila jasna po pitanju načina na koji će podizati svog sina. Ona je bila izložena kritici javnosti kada je prošle godine postavila snimak na kojem hrani sina tako što mu daje hranu koja ju je prethodno ona sažvakala. Alisija se odbranila od kritika rečima da je tako postupila iz zabave i da to nije ništa novo u istoriji:

"Ljudi hrane svoju decu na taj način već hiljadama godina, to traje i nisam izmislila ništa novo", objasnila je ona tada.