Izvor: Blic


Odluka zakonodavstva Srbije po kojoj porodica koja ima primanja veća od 80.000 dinara nema pravo na povraćaj PDV-a na kupljenu bebi hranu i opremu nije dobra, ističu u Udruženju blizanaca i trojki, jer , kako navode, nije uzeta u obzir činjenica da li su se u istom trenutku rodile dve ili više beba.

U pismu, koje je 27. juna 2013. godine upućeno predsedniku Republike, premijeru i vicepremijeru Srbije, ministru rada, Udruženje blizanaca i trojki Srbije je zamolilo da nadležni "po ubrzanom postupku uzmu u razmatranje slučaj mnogih roditelja blizanaca i trojki koji bi zbog nedovoljno precizne odluke zakonodavca mogli ostati diskriminisani članom 56b Zakona o porezu na dodatu vrednost".

Udruženje, koje se ovom odlukom smatra diskrimisano, podseća da naročito u prve dve godine (kojima se bavi zakonodavac) imaju znatno veće troškove i potrebe, čak i od porodica koje mogu imati troje i više dece rođene sukcesivno.

"Zakonodavac ovde uopšte nije uzeo u obzir jednu posebnu grupu dece i roditelja koji se nalaze u vanredno težoj materijalnoj situaciji i umesto da dobiju još povoljniji status, oni ovom odlukom bivaju potpuno zanemareni i sasvim van vidokruga svoje države", navodi se u apelu.