Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Deci oboleloj od Gošeove bolesti obezbeđena sredstva za lečenje

Roditelji mališana obolelih od Gošeove bolesti sada mogu da odahnu, jer, kako je javljeno iz Ministarva zdravlja, sredstva za ovu bolest prebačena su juče, 28. maja 2013, Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje.

  Izvor: Foto: Shutterstock


Izvor: Blic

Gošeov sindrom spada u vrlo retka i izuzetno teška oboljenja. Može se otkriti još dok je plod u majci, a kod male dece se prikazuje kroz simptome kao što su naglo gubljenje apetita, modrenje i oticanje slezine i jetre.

Veoma dugo pravi lek za ovu bolest nije postojao, ali poslednje decenije prošlog veka desila su se mnoga otkrića i promene na ovom polju. U Srbiji je dijagnostifikovano nešto više od 40 osoba koje boluju od ove retke nasledne bolesti, među kojima je i četiri mališana, za koje je od juče obezbeđena terapija.

Ministarka zdravlja, Slavica Đukić Dejanović, je istakla da je ovo prvi put da je ova vlada razmatrala pitanje retkih bolesti, od kojih boluje blizu pola miliona građana, među kojima su i deca.

"Opredelili smo se da sva deca, koja boluju od retkih bolesti imaju dijagnostiku od RFZO, a da deca koja boluju od metaboličkih bolesti dobiju terapiju, koja će biti finansirana sredstvima iz republičkog budžeta", izjavila je ministarka zdravljana na Tanjugovom okruglom stolu "Boljka zdravstva - javne nabavke i korupcija".

Deca sa retkim bolestima, kao i njihove porodice, konstantno se suočavaju sa brojnim teškoćama, a visoke cene lekova i lečenja dovode do siromaštva porodice i smanjenja dostupnosti lečenja.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica