Svake godine 15. maja proslavlja se Međunarodni dan porodice. Ovaj dan pruža priliku da se promoviše svest o problemima u vezi sa porodicom i da se poveća znanje o socijalnim, ekonomskim i demografskim procesima koji pogađaju porodicu.

"Porodica je stožer društva, a intergeneracijske veze šire ovo nasleđe tokom vremena. Ovogodišnji Međunarodni dan porodice je prilika da se proslave veze i odnosi koji su srž porodice. Ovo je prilika da se vidi kako društveni i ekonomski trendovi utiču na porodicu i šta možemo da uradimo da ojačamo porodičnu zajednicu", poruka je Generalnog sekretara UN Ban Ki-Muna.

"Ništa značajnije ne može učiniti otac za svoju decu, od toga da voli njihovu majku", rekao je švajcarski filozof, književnik i teoretičar Žan-Žak Ruso.

Povodom Međunarodnog dana porodice širom sveta se organizuju različiti događaji, kako bi se istakao značaj ove zajednice, ali i stvari koje su važne za njen opstanak. Aktivnosti uključuju razne radionice i konferencije, radio i televizijske programe, novinske članke i kulturne programe koji ističu relevantne teme.

Međunarodni dan porodice proglašen je 1993. na Generalnoj skupštini UN i od tada se proslavlja svake godine.