Ovog meseca krunisana  je 11. po redu Dizni princeza, Hrabra Merida. Njen novi izgled, u formi lutke, je bio potpuno iznenađenje za mnoge roditelje - impulsivna borbena devojka normalne težine, na neobjašnjiv način je postala mršava princeza, zavodljivog pogleda i velikog dekoltea.


Da li novi izgled Meride može negativno uticati na razvoj devojčica, odnosno da li će pojava mršavije, i ženstvenije verzije uticati na njihovo samopouzdanje, bilo je pitanje velikog broja zabrinutih majki i očeva. A evo šta su o tome rekli dečji psiholozi...


"Ovaj crtani lik ne može, sam po sebi, da naškodi psihičkom razvoju devojčica. Ali, Merida će se pridružiti grupi onih mršavih devojaka, čime se poručuje da devojka treba da bude mršava i seksi", kaže dr Robin Silvermen, stručnjak za razvoj dece.

Doktor Silveremen ukazuje na to da je originalna Merida bila voljena zbog svog avanturističkog duha, jedinstvenog izgleda i zbog toga što ljubav nije doživljavala kao “glavni cilj” u životu. Njen akcenat nije bio na stavljen na fizički izgled – što je bila važna poruka da devojke treba da budu ono što jesu,  i da će na taj način biti lepe, hrabre i samouverene.

Stručnjaci izdvajaju svest i samopouzdanje kao kritičke tačke koje bi lutka ovakvog izgleda imala na devojčice koje su u početnim fazama psihičkog razvoja.

"Rekla bih da film Hrabra Merida cilja na starosnu grupu dece od 5 do 10 godina. To je ključno doba kada devojčice počinju da se ugledaju na nečiji fizički izgled. Ne mislim da će jedan primer (novi izgled Meride) biti strašan sam po sebi, već pojedinačni elementi takvog fizičkog izgleda koji doprinose uopštenoj slici", kaže dečji psiholog Betsi Braun, dodajući da danas imamo primere dece od sedam godina koja govore kako su na dijeti jer smatraju da su debeli, što je alarmantan pokazatelj da se devojčice već u tom period identifikuju sa smelim i seksi imidžom.

Na osnovu peticije koju su nezadovoljni roditelji poslali kompaniji Dizni, nova lutka je povučena sa njihovog zvaničnog sajta.