Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta je dehidracija i koji su simptomi?

Dehidracija podrazumeva gubitak elektrolita i vode iz organizma, a može biti uslovljena dijarejom, povraćanjem, povišenom temperaturom, prekomernim konzumiranjem alkohola, obilnim znojenjem ili mokrenjem.

  Izvor: Foto: Promo


Klasifikuje se kao blaga, umerena ili teška, a temelji se na tome koliko je telesne tečnosti izgubljeno. Početne reakcije tela su suvoća u ustima i jaka zeđ, a u sledećem stupnju javljaju se umor, vrtoglavica, grčenje u nogama i rukama, mučnina i povraćanje, povišena temperatura, ubrzani rad srca…. 


Terapijski izbor za pravilnu nadoknadu elektrolita
Poremećaj  bilansa vode i elektrolita svodi se na primenu odgovarajuće oralne rehidracijske terapije i predstavlja jedan od najvećih iskoraka u medicini 20. veka. Sprovodi se davanjem posebnih napitaka, uravnotežene mešavine glukoze i elektrolita koje ubrzavaju oporavak sluznice creva i skraćuju trajanje bolesti. Danas su nam dostupni rehidracijski praškovi koji se otapaju u određenoj količini prokuvane i ohlađene vode, prijatnog su ukusa i sadrže sve ono što se dehidracijom gubi i što je neophodno nadoknaditi za normalno funkcionisanje organizma.


Nov proizvod za ovu namenu, na našem tržištu, je Rehydrosal rastvor za rehidraciju dece i odraslih, sa ukusom banane.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica