U Beogradu je 7. maja počeo upis u predškolske ustanove, i trajaće do 22. maja. U tom periodu roditelji bi trebalo da dostave zahteve za upis željenoj predškolskoj ustanovi.

"Oni roditelji koji ne budu zadovoljni dodeljenim vrtićem, mogu da ulože prigovor upisnoj komisiji svake predškolske ustanove. Ukoliko ni tada ne budu zadovoljni, mogu se žaliti i drugostepenoj mešovitoj komisiji u kojoj učestvuju i predstavnici Sekreterijata za obrazovanje i dečju zaštitu," za Beoinfo je izjavila Ljiljana Jovčić, gradska sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu.

Ona je podsetila i da su zahvaljujući rekonstrukciji starih i otvaranju novih vrtića, beogradske predškolske ustanove tokom 2012. i 2013. godine primile preko 13 hiljada mališana, što je oko 4 hiljade dece više nego tokom 2011/2012. godine. 

"Očekujemo da će ove godine u pripremni predškolski program krenuti oko 16 hiljda predškolaca. Pripremni program se može realizovati u trajanju od četiri sata, najmanje devet meseci pre polaska u školu ili u celodnevnom obliku rada u trajanju od 12 sati svakog dana," dodala je Jovčićeva. 

Gradska sekretarka podseća roditelje da na zahtevu za upis dece, koji je jedinstven za sve ustanove, treba da navedu neki od tri vrtića za koji smatraju da bi njihovom detetu najviše odgovarao, kao i da navedu željeni mesec upisa:

"Deca koja se upisuju u predškolsku ustanovu mogu imati najmanje 6 meseci, a za formiranje jedne grupe potrebno je sedmoro mališana tog uzrasta. S obzirom da se upis dece u vrtić radi tokom čitave godine, nema razloga za paniku kao ni potrebe da roditelji čija deca imaju tri ili četiri meseca sada podnose zahtev za upis, već je dovoljno da ga podnesu mesec i po dana pre nego što njihovo dete navrši godinu," izjavila je Jovčićeva.

U septembru se očekuje početak rada i dva novosagrađena vrtića u novobeogradskom naselju "Belvil" i obrenovačkom naselju Stubline, a privodi se kraju obnova voždovačkog vrtića "1.001 radost" u Srtumačkoj ulici. 

Sve informacije o neophodnoj dokumentaciji prilikom podnošenja zahteva roditelji mogu pronaći na sajtu grada Beograda, kao i na oglasnim tablama svih 17 predškolskih ustanova.