U okviru dečjeg festivala "Propeler", juče je u Beogradu održana prva radionica za pravljenje pinjate, na kojoj je učestovalo više od pedesetoro dece. Uz pomoć članova tima Alijanse i roditelja, mališani su dekorisali pinjate koje su kraju mogli da ponesu kući. Radionica je počela kratkim objašnjenjem o procesu pravljenja osnove za pinjatu sa papirom i prirodnim lepkom. Nakon toga je svako dete imalo priliku da smisli šta hoće da napravi i da krene u akciju. Na kraju su svi učesnici imali priliku da razbiju dve velike pinjate koje su napravili članovi Alijanse. Jednu sa bojama meksičke i srpske zastave, u duhu Alijanse, i drugu u obliku jednog od likova iz Pilića. Nakon razbijanja pinjate deca su pojurila za slatkišima...


Srpsko-meksička kulturna alijansa je organizacija osnovana od strane Meksikanaca i Srba čiji je osnovni cilj razmena između Srbije i Meksika kroz kulturne događaje, edukativna i društvena okupljanja, kao i bilo koje druge aktivnosti koje promovišu upoznavanje običaja i tradicije, i kroz to učvršćuje razumevanje između dva naroda. Iako uživa punu podršku Ambasade Meksika, SMKA je potpuno nezavisna organizacija.


Alijansa planira da u ovoj godini organizuje veliki broj ovakvih i sličnih događaja koji će sadržati radionice meksičke kuhinje, razne izložbe,parade i zabave.

Prva radionica za izradu pinjate, tradicionalne meksičke igre koja se igra u veselim prigodama kao što su dečji rođendani i godišnjice, održana je juče, 21. aprila, u organizaciji Srpko-meksičke kulturne alijanse.