Vraćanje hrane, bljuckanje ili regurgitacija podrazumeva nehotično vraćanje majčinog mleka, odnosno hrane iz želuca u jednjak. Obično se javlja odmah nakon obroka (prilikom podrigivanja), a ređe tokom spavanja. Pri tom nije prisutan refleks povraćanja. O vraćanju hrane, koje je kod odojčadi do 6. meseca veoma često, govorimo kada se to dogodi barem 2 puta dnevno i traje 3 uzastopne nedelje. Javlja se danju i odojče nema druge probleme – poput nesanice, anemije, aspiracije, lošeg napredovanja u težini... Kada vraćanje hrane izazove oštećenja ili zapaljenje sluznice jednjaka, govorimo o gastroezofagealno-refluksnoj bolesti. U tim slučajevima pedijatar mora da pregleda dete i odredi odgovarajuću terapiju.


Najčešće je uzrok vraćanja hrane nerazvijenost ezofagealnog sfinktera. To je mišić koji zatvara put hrani da iz želuca pređe u jednjak. Kako odojče raste, sazreva i jača i taj mišić. Odojče počinje da jede mešovitu hranu i tegobe vremenom nestaju.


Kod zdrave odojčadi uzrasta do 4 meseca vraćanje hrane javlja se kod dve trećine dece. Između 4. i 6. meseca kod četvrtine, a između 10. i 12. meseca još samo kod 5% odojčadi.

Mnoge mame se brinu da li je odojčetu koje često bljucka u stomaku ostalo dovoljno hrane. Za smirenje im pružamo ove savete:


•    Odojče koje dobija dovoljno hrane izgleda zdravo, ima zdrav ten, glatku ružičastu kožu, dobija na težini i raste u dužinu, povećava mu se obim glavice, živahno je i aktivno.
•    Odojče prvi i drugi dan posle rođenja možda ima samo jednu do dve mokre pelene. Od približno trećeg ili četvrtog dana na dan mu treba zameniti od pet do sedam pelena.
•    U prva tri ili četiri dana odojče može da izgubi do sedam procenata porođajne težine, a kasnije počinje dobijati na težini: najmanje 110 do 115 grama nedeljno, odnosno bar 450 grama mesečno.

Kako možemo da pomognemo odojčetu koje vraća hranu?
Neki stručnjaci preporučuju da odojče treba hraniti češće po malo. Međutim ovaj postupak obično ne rešava problem. Nakon malih obroka takođe može da se pojavi vraćanje hrane, koje je tako još češće, a odojče je i posle obroka još uvek gladno i nezadovoljno. Može da pomogne hranjenje u mirnoj okolini (da odojče ne jede previše halapljivo i ne proguta previše vazduha). Nakon hranjenja odojče treba redovno da podrigne. 30 minuta posle obroka odojče treba da leži u malo višem položaju (podignut za približno 30 stepeni).


Ako dete nije dojeno, možemo da mu ponudimo hranu koja je obogaćena kukuruznim skrobom. On ima svojstvo da zadrži mleko u tečnom obliku u flašici, a kada mleko dođe u kiselu sredinu želuca, zgušnjava se. Tako se uspešno sprečava vraćanje hrane i problemi vezani za to.