Kako kaže predsednik Prekršajnog suda Kamenko Kozarski, zahteve za pokretanje postupaka sudu je dostavila sanitarna inspekcija, poštujući proceduru. To je učinjeno na osnovu dokumentacije Doma zdravlja.

Ovim roditeljima novosadskih mališana prete novčane kazne u rasponu od 30.000 do 150.000 dinara, prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. 

Jače mere zaštite od morbila u Novom Sadu pokrenute su kad je Predškolska ustanova "Radosno detinjstvo", na osnovu dopisa Ministarstva zdravlja, zabranila roditeljima nevakcinisane dece da ih dovode u vrtiće. Svi roditelji morali su da donesu potvrdu izabranog lekara da je dete vakcinisano (ili obaveštenje da je vakcinacija nakratko odložena zbog zdravstvenog stanja deteta), a pokrenuta je i istraga zbog lažiranih vakcinalnih kartona. U ustanovi su za 021 potvrdili da su se roditelji u velikom broju odazvali na apel da vakcinišu decu i donesu uverenja o vakcinaciji, a manji broj roditelja odbio je da odvede decu na vakcinaciju i ta deca ne pohađaju vrtiće predškolske ustanove.

Bitno je napomenuti da i sve privatne predškolske ustanove imaju obavezu da inspekcijama dostavljaju informacije o zdravstvenom statusu dece, što se odnosi i na vakcinalni status. 

Epidemija malih boginja u Novom Sadu je proglašena 4. januara. U Novom Sadu je registrovano 36 obolelih od malih boginja.