Vodeća svetska organizacija za prava dece je skoro izjavila kako paketi dohrane za bebe trebaju da nose veliki znak "štetno po zdravlje" sličan onom koji se može videti na paklici cigareta.

Predlog ove organizacije je da upozorenje prekriva barem trećinu kutije adaptiranog mleka kako bi bilo što očiglednije, a ako njihov predlog bude prihvaćen, ovakva upozorenja će se naći na ovoj hrani širom Evropske unije i Velike Britanije. Ipak, postoji realna briga da će ovakav potez pasti teško majkama koje nemaju dovoljno prirodnog mleka i koje su primorane da koriste dohranu.


Britansko ministarstvo zdravlja preporučuje porodiljama da bebama daju isključivo svoje mleko u prvih šest meseci života, uz kasnije opcionalno dojenje kada dete već pređe na čvrstu hranu.

U svom izveštaju, agencija "Save the Children" navodi kako bi životi 830.000 beba godišnje bili sačuvani ako bi majkama bilo dozvoljeno da podoje bebu odmah nakon porođaja


Organizacija "Save the children" ističe da je za bebino zdravlje veoma važno da u prvom satu od rođenja popije kolostrum – majčino prvo mleko – jer ovo novorođenčetu obezbeđuje jaku podršku imunog sistema, i trostruko mu povećava šanse da preživi.

U nastavku izveštaja se navodi da je marketinška praksa da se majke ubeđuju u koristi upotrebe adaptiranog mleka po zdravlje beba, te se mnoge majke trude da je nabave čak i u situacijama kada finansijski ne mogu da je priušte.

U zemljama Evropske unije trenutno je zakonom propisano da u opisu dohrane stoji naznaka da je majčino mleko zdravije za bebe, ali ova organizacija je pokrenula peticiju da se zdravstveno upozorenje ozbiljnije shvati i stavi u velikom printu na svaku kutiju dohrane – poput upozorenja koje nose kutije cigareta.