U saradnji sa magazinom ELLE, uz učešće umetnica, feministkinja i aktivistkinja najmlađe generacije i uz podršku dobitnica nagrade "Osvajanje slobode" večeras u Centru za kulturnu dekontaminaciju biće održano niz predavanju, diskusija i koktel.

Nakon izložbi o Biljani Jovanović ("Život je demonski posao, šta mi anđeli u njemu tražimo?") i Miri Trailović ("Sve što smo zaboravili, i ovaj telefon..."), serija javnih diskusija, uličnih akcija i umetničkih intervencija inspirisana je nasleđem filozofkinje i feministkinje Ksenije Atanasijević.

Ovom prilikom biće govora o mestu i značenju ženske moći i uticaja, analiziraće se položaj žena i njihovu zastupljenost u medijima, u javnosti, u institucijama države i društva. Istovremeno, baveći se delom i ličnošću Ksenije Atanasijević, biće ostvrta i na fenomen "uspešnih" žena iz naše intelektualne i kulturne istorije koje su u upravo u vremenu svojih najvećih dostignuća bivale osporavane i marginalizovane.


18.00

"Žene dobitnice Nobelove nagrade za mir (1901–2012)"


Mirjana Cvekić i Jelena Gajić, predavanje sa ilustracijama


19.30
"Otvoreno u borbu – Ksenija Atanasijević"


Koktel-diskusija sa Branislavom Anđelković, Natašom Atanacković, Oljom Bećković, Milenom Dragićević – Šešić, Dušicom Dražić, Dašom Drndić, Dašom Duhaček, Ružicom Đinđić, Zoe Gudović, Mirjanom Karanović, Snežanom Klisinski-Tabački, Katarinom Lončarević, Svetlanom Lukić, Gorankom Matić, Cvijetom Mesić, Tamarom Nikčević, Brankom Petrić, Brankom Prpom, Lilom Radonjić, Dubravkom Stojanović, Tkv, Milom Turajlić, Srbijankom Turajlić, Adrijanom Zaharijević, Stašom Zajović, Dubravkom Velet, Anom Vilenicom, Stanislavom Vujnović, Svetlanom Vuković, Ljiljanom Vuletić i drugima...

Gosti-saradnici: Veselin Simonović i Saša Tkačenko

Koktel-diskusiju vode: Katarina Pejović i Borka Pavićević