Uloga matičnih ćelija je da se umnožavaju i transformišu u ćelije koje čine krv, kosti, tkiva ostalih organa. One mogu da se izgrađuju, definišu i regenerišu tokom odrastanja.

Na šta roditelji treba da obrate posebnu pažnju?
Roditelji treba dobro da se informišu i provere da li banka u kojoj nameravaju da čuvaju matične ćelije poseduje licencu i sertifikat autorizovane agencije zemlje odakle je.


Ovo je veoma važno, imajući u vidu da su zemlje članice Evropske Unije, u svojoj deklaraciji iz 2004. godine, precizno regulisale ovu oblast. Između ostalog, navedeno je da je tretman sa matičnim ćelijama (to je cilj uzimanja i čuvanja matičnih ćelija) moguć jedino ako je uzorak sertifikovan po strogim propisima EU, odnosno da li postoji sertofikat Nadležnog Organa zemlje iz koje je Banka. Sa željom da vam omogućimo proveru ispunjenja ovog veoma važnog uslova navodimo da spisak agencija koje su ovlašćenje da izdaju sertifikat prihvatljiv od strane EU možete naći na evropskom sajtu www.eurocet.org (Competent Autorities). Posedovanjem sertifikata nacionalne agencije za ljudska tkiva, Banka ispunjava standarde za svaki deo tog procesa kao što je pravilna priprema i informisanje pacijenta, ugovaranje uzimanja uzorka, transporta, obrade, krioprezerviranja, skladištenja, kontakt sa transplatacionim centrom, slanje uzorka na zahtev. Svaki sertifikat, pa i ovaj Nacionalne Agencije za Tkiva je zvaničan dokument i glasi na Banku. Dakle, tražite da ga vidite!


Future Health poseduje HTA licencu (sertifikacija Nadleznog Organa iz Velike Britanije) koja pored ostalih, obuhvata i standarde iz oblasti proizvodnje medicinskih preparata, a koji se tiču dela obrade uzorka, kao što su:  GLP ( Good laboratory practice - stroga kontrola  svih procesa u laboratoriji) i GMP ( Good manufacturing practice - najstroža kontrola kvaliteta celokupnog procesa ) standarde, kao i ISO sertifikat da se procedura uzimanja ,transporta, obrade i čuvanja uzoraka obavlja po najvišim svetskim standardima.


Banka matičnih ćelija
"Future Health"