Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lekcije iz muzike: Ko je bila Klara Šuman?

Na današnji dan rođena je Klara Šuman, nemačka pijanistkinja, kompozitor i učiteljica. Upoznajte dete sa delima ove neobične umetnice...

 Izvor: Foto: Promo


Klara Vik Šuman je rođena u Lajpcigu 13. septembra 1819. godine. Po volji svog oca koji je bio učitelj klavira, studirala je muziku i već sa osam godina počela svoju turneju kao pijanista. Svirala je dela Mocarta, Baha, Betovena, Mendelsona, Šopena... Bila je veoma cenjena pijanistkinja, sa 18 godina je dobila ime "kamernog virtuoza" u Beču. U svet komponovanja je ušla kao tinejdžerka. Polonezu Op.1 je napisala sa samo devet godina.


U šesnaestoj godina Klara se udala za svog kolegu, kompozitora  Roberta Šumana, koji je takođe bio učenik njenog oca. Rodila je osmoro dece, ali je nastavila i dalje da drži koncerte i da komponuje. Iako je rođena u vreme kada su na polju muzike dominirali muškarci, Klara je uspela da ostvari zavidnu internacionalnu karijeru. Zahvaljujući mnogobrojnim koncertima širom Evrope na kojima je izvodila i dela svog muža, Šumanove kompozicije su postale veoma popularne.


Umrla je u Frankfurtu na Majni 20. maja 1896. godine. 

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica