U proteklih 50 godina smrtnost dece smanjena je u svetu za 70 odsto, a samo u poslednje dve decenije smrtnost dece opala je dramatično, sa 12 miliona 1990. godine na 7,6 miliona 2010. godine.

Međutim, uprkos tom napretku, svake godine milioni dece umiru zbog uzroka koje je moguće sprečiti i od bolesti koje se mogu lečiti. Ni u bogatim, ni u siromašnim zemljama, najsiromašnijoj i najugroženijoj deci i dalje nisu dostupne intervencije koje spasavaju život.

Srbija beleži značajan napredak u smanjenju smrtnosti dece u poslednjim decenijama, a razlike su i dalje velike kada se posmatraju deca iz siromašnih i ugroženih grupa stanovništva, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Prema podacima UNICEF-ovog istraživanja, stopa smrtnosti dece ispod pet godina je na nacionalnom nivou smanjena na osam, ali je još uvek 15 među decom iz romskih naselja, što je dva puta više od nacionalnog proseka.

Republika Srbija će nastaviti sa inicijativama koje će smanjiti nejednakosti u zdravstvenoj zaštiti i zdravlju dece u Srbiji, navodi se u saopštenju.