Priroda se, kao i obično, pobrinula za sve, stoga se i sastav majčinog mleka menja u toku laktacije i samog obroka, ali i u zavisnosti od klimatskih uslova i pola, kako bi zadovoljilo bebine potrebe. Sadržaj masti i belančevina mleka menja se u toku laktacije – u periodu nakon porođaja ono je bogato belančevinama,

Majčinomlekopomažerazvojzdravogimunogsistema,sadrživelikibrojantitelapružajučiimunološkuzaštituismanjujerizikodbrojnihinfekcija,astmeiekcema,povećanetežineidijabetesa

kako bi pomoglo bebin rast, da bi u kasnijem periodu rasta sadržaj proteina polako opadao. Majčino mleko menja se i u toku svakog obroka. Na početku dojenja je vodeno, kako bi ugasilo žeđ bebe, nakon čega raste sadržaj masti i energije u cilju zadovoljavanja gladi bebe. Fantastična je činjenica da će mleko biti vodenije po vrelom danu, ali i da će sadržati 25 odsto više energetskog sadržaja ukoliko je beba muškog pola.

Korisno je znati i da se ukus mleka menja u zavisnosti od majčine ishrane, pružajući bebi bogato iskustvo. Ishrana majke treba da bude uravnotežena i raznovrsna, kako bi beba učila i navikavala se na različite ukuse. Unošenjem voća i povrća, veća je verovatnoća da će beba kasnije prihvatiti ove namirnice u svojoj ishrani.

Naravno, pored svih navedenih prednosti koje majčino mleko ima po zdravlje bebe, treba spomenuti i emotivnu vezu koja se stvara između mame i bebe. Slušajući mamine otkucaje srce, beba na grudima oseća sigurnost i spokoj, koji doprinose njenom pravilnom psihološkom razvoju.     

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje ekskluzivno dojenje do oko šestog meseca. Kompanija Nestlé u potpunosti podržava ovaj stav i nastavak dojenja, posebno kod uvođenja mešovite ishrane po savetu lekara ili drugog zdravstvenog radnika. Snažno verujemo da je dojenje apsolutno najzdravija hrana za odojčad i zbog toga aktivno podržavamo i podstičemo majke da doje svoju decu. Naši napori u zagovaranju prednosti dojenja podrazumevaju i aktivno učestvovanje u informisanju i podršci trudnicama i kasnije majkama u vreme dojenja.