Benzokain je lokalni anestetik koji se prodaje bez recepta. Gelovi i tečnosti koje ga sadrže koriste se za ublažavanje bolova u usnoj duplji, ali američka Agencija za hranu i lekove upozorava na štetne posledice ovog leka.


Upotreba benzokaina može u retkim slučajevima da dovede do metemoglobinemije, smrtonosnog stanja u kome se smanjuje količina kiseonika koja prolazi kroz krvotok. Rizična grupa su upravo deca mlađa od dve godine, navodi se u saopštenju Agencije.


Simptomi ovog stanja su bleda, siva ili plava boja kože, usana i noktiju, plitko disanje, vrtoglavica, zbunjenost, glavobolja i ubrzan rad srca. Simptomi se javljaju od nekoliko minuta do nekoliko sati posle korišćenja benzokaina, posle prve upotrebe ili posle nekoliko. Čim ih roditelji primete, treba da pozovu hitnu pomoć.


Umesto benzokaina, bebama se može dati prsten za žvakanje ili roditelji mogu da im blago izmasiraju desni prstom. 


Inače, Agencija je upozoravala na nuspojave benzokaina 2006. godine. Od tada su dobili 29 prijava slučaja metemoglobinemije povezane sa korišćenjem gela sa benzokainom. Devetnaset slučajeva od 29 su bila deca, od čega 15 bebe mlađe od dve godine.